I like the sound of breaking glass

Untitled design 6

I like the sound of breaking glass!

De term ‘het glazen plafond ’is vooral van toepassing geworden op vrouwen die door willen groeien naar een top positie maar merken dat ze na het bereiken van een bepaald niveau niet verder komen. Daar is genoeg over geschreven, ik wil het hier wat breder benaderen.

Glazen plafond staat voor onzichtbare grens of blokkade. Je ziet wel wat er na ligt maar komt er niet. Het leven is vol van glazen plafonds of wanden. Een soort glaspaleis zoals op de kermis. Je ziet welke kant je op wilt maar wordt tegengehouden door glazen wanden. Hieronder volgen een paar voorbeelden:

 •  Je ziet dat alles op rolletjes loopt in het gezin van de schoolplein moeder, maar jij komt daar niet.
 • Zo strak in het pak als je collega krijg jij niet voor elkaar.
 • De welvaart van een familielid, lijkt voor jou niet weggelegd.
 • Het gemak waarmee je collega werk en gezin combineert observeer je met stijgende verbazing.
 • De gelukkige relatie van je vriendin met de man van haar dromen maakt je wel wat jaloers.
 • De vrienden waar jullie graag komen hebben een super leuk gezin,
 • zuchtend denk je aan de ruzies thuis.

Zo zijn er nog wel wat:

 • Op tijd komen voor afspraken.
 • De reizen die je zou willen maken.
 • De studie die je wilt oppakken.
 • Werken met meer gemak.

 Je weet hoe het is want je ziet het anderen doen en je kunt je er een voorstelling van maken hoe goed het voor je zou zijn. Glashelder.

Er zijn vast momenten geweest dat je het wel bereikte. Dan doe je het gewoon. Vanuit noodzaak of inspiratie. Vanuit het bewustzijn dat je er op dit moment voor kunt kiezen.

Bij de 'kleine dingen' in het leven lukt dat nog wel eens. Bij de zogenaamde grote stappen worden we tegengehouden. Door wat? Door iets wat onzichtbaar en ongrijpbaar is. Het manifesteert zich in de gedachten als, dat kan ik niet, dat kan zij beter, ze kiezen nooit voor mij, zoveel geld heb ik niet, enzovoort.

Jammer.

Dat glazen plafond houd je tegen om te groeien in je mogelijkheden en ook in je plezier. Ik zou graag zien dat mensen hier meer met elkaar over zouden spreken. Je zou het moeten durven vragen. Hoe doe jij dat? Wat zijn jouw gedachten over dit thema? Hoe denk je over jezelf in relatie tot dit? Hoe denk je over andere zaken? Van elkaar ontdekken welke overtuiging de ander heeft over zichzelf en de mogelijkheden en kansen.

 Ga eens in gesprek met iemand die iets doet, is of heeft wat jij ook zou willen. Vindt uit wat het verschil is in jullie visie op dit item. Dat kan verrassend uitpakken weet ik uit ervaring.

Een Ander Buro voor Coaching bedrijft bijna dagelijks magie. Eerst in het laten verschijnen van eerst onzichtbare beperkingen, daarna in het laten verdwijnen ervan. Transformeren naar constructievere aannames. Waardoor jij je kan richten op wat je wilt en het logisch vindt dat je het bereikt

Een inspirerende groet,

Fabiola

 

Deze website gebruikt cookies...

Meer lezen

Wij gebruiken alleen cookies die nodig zijn voor het functioneren van de site en waarmee we de inhoud zo goed mogelijk op onze klanten kunnen afstemmen. Meer gegevens vind je in ons privacybeleid.