hou jij van taart?

cupcakes 1050888 1280

Janine eet best  veel taart maar is er toch niet echt dol op. Ook het koekje bij de koffie eet ze altijd op, ook als die haar niet smaken.
Ze heeft wel een mening over de kwaliteit en de smaak van het baksel maar slikt het gewoon door.

Die gewoonte zijn we eens gaan bekijken in andere situaties zoals werk. Dat was namelijk de aanleiding dat we in gesprek zijn gekomen. De werksituatie was voor Janine zwaar geworden. Er was sluipend steeds meer werk op haar bureau terecht gekomen. Het verhaal erbij was heel aannemelijk. Maar het is ondertussen wel erg veel.

Wat blijkt?
Hetzelfde verschijnsel doet zich voor. Janine weet intuïtief wel wat klopt en wat niet. Waar ze nee tegen zou kunnen zeggen. Toch doet ze dat meestal NIET.
Ze slikt het. Maar het gaat schuren, het voelt niet goed en steeds slechter. Toch bij ieder nieuw verzoek neemt ze het met een glimlach aan. En ze worstelt verder.

Wat gebeurt hier? Janine kan geen nee zeggen. Met nee zeggen verliest ze: erkenning, waardering, goedkeuring.  Daarnaast kan ze doorgaan met klagen en zich slachtoffer voelen van de situatie. Dit is een intern conflict geworden. Ik hoop dat ze mij aardig vinden maar dat vind ik hen niet .

Wat kan Janine direct doen?
In ieder geval een aantal praktische zaken. Bijhouden hoe lang ze met een klus bezig is. Een eigen registratie maken. Dit met haar manager gaan bespreken. het werk niet direct aannemen.
Daarnaast onderzoeken waarom nee zeggen haar zo zwaar valt en ze de erkenning volledig bij haar omgeving legt. Anders is de kans groot dat het ploeteren blijft en kunstjes leren om nee te zeggen. Die kunstjes zijn groeiremmers maar worden zo niet gezien.

Ja maar dan kan Janine wel nee zeggen en krijgt ze niet te veel werk meer op haar bordje. Opgelost.
Janine zal zich dan krampachtig aan haar eigen spelregels moeten houden als ze de behoefte aan erkenning vanuit haar omgeving niet onderzoekt en oplost. Het belemmert haar ook in stappen in haar loopbaan. Ze blijft kleiner dan ze is.

Janine heeft deze situatie aangepakt als groei stimulator. Ze is in het traject tot inzichten gekomen en haar gedrag is hierdoor veranderd. Een krachtig en positief zelfbeeld en mooie stappen in haar loopbaan.

Inspirerende groet van mij,

Fabiola Koopmans

Deze website gebruikt cookies...

Meer lezen

Wij gebruiken alleen cookies die nodig zijn voor het functioneren van de site en waarmee we de inhoud zo goed mogelijk op onze klanten kunnen afstemmen. Meer gegevens vind je in ons privacybeleid.