to be or not to be a perfectionist, is that her question?

Untitled design 3

Zaterdag begin middag. In een opwelling liep ik een vestiging van een populaire lingerie keten binnen. Voor wat ik toen nog dacht, een snelle aankoop. Even een fijn zittende BH. Met een andere snit dan ik gewend was. Een experiment.

Na wat zoeken en passen in een gezellige drukte, had ik beet! Blij weer in de kleren en op naar de kassa om de deal te sluiten. De vrouw bij de kassa die even bijspringt met afrekenen, kijkt me met scherpe blik aan:
“Heeft een collega meegekeken?” Oeps, nee dus. “Hij zit goed hoor!”
“Dus er heeft geen collega meegekeken?” “Eh, nee.”

Ik krijg het wat benauwd, ik ben hier duidelijk niet goed bezig…
“Is deze BH voor u?” “eh, ja”. “Dan denk ik dat de maat niet klopt.” “Oh.”

Aarzel, aarzel..

“Ik denk echt dat er even meegekeken moet worden, Komt u maar mee dan lossen we dit op.” Onderweg naar de pashokjes pakt ze links en rechts wat producten en legt ze uit waar haar twijfel op gebaseerd is, en waarom ze deze producten pakt. De opdracht is om eerst 1 exemplaar te passen en dan te wachten op haar. We gaan een grootscheeps onderzoek aan. Niks experiment.

Zo gezegd, zo gedaan en 6 producten verder hebben we de perfecte match te pakken! Nu weet ik precies wat ze bedoelt! Het is niet alleen perfect voor haar nu maar voor mij ook!!

Wat er ondertussen gebeurde…
Zij was tegelijkertijd op dezelfde betrokken manier bezig met nog drie vrouwen in de BH coaching. Ze beantwoordde allerlei vragen van collega’s, zag ook waar mensen in de winkel aarzelden of iets niet konden vinden en zette hen direct op het goede spoor. Voor vragen vanuit de kassa dame was ze met een snelheid van Dafne Schippers weer voor in de winkel voor een adequate actie. Dan pakte ze de zaken weer efficiënt op waar ze was gebleven.

De andere 4 collega dames kwamen niet veel verder dan hand en span diensten en hadden het nakijken bij deze Speedy Gonzalez.
Deze vrouw had een persoonlijke missie. Elke andere vrouw een fijn en passend product bezorgen.

Wat was voor mij zichtbaar:
Ze had het druk en was zeer op dreef. 
Ze had veel kennis en ervaring.
Ze nam de leiding.
Ze had een missie.
Ze heeft resultaat.

Wat zie ik niet:
Werkt ze vanuit flow?
Hoeveel energie kost dit haar?
Hoe vaak doet ze dit?
Waarom doet ze het alleen?
Is het andere personeel onervaren of is dit een rollenpatroon?
Ziet deze vrouw haar eigen kwaliteiten en heeft ze andere ambities?
Hoe doet ze het in haar privé omgeving?

Perfectionisme heeft  voor iedere vrouw een andere oorzaak, ontstaan vanuit een andere context. Erkenning, angst om te falen, van huis uit geleerd, gedrevenheid, controle, gecombineerd,  enzovoorts. Het kan overigens ook een hele mooie eigenschap zijn als je die in balans inzet.
Iedere oorzaak leidt ook naar een andere vraag of aanpak.

 In dit geval zou ik deze vrouw willen vragen waarom ze geen eigen lingerie speciaal zaak heeft. Met een kleinere doelgroep en andere kwaliteit. Daar is deze missie goed op zijn plek maar vooral uitvoerbaar.

Het kan ook zijn dat er gewerkt moet worden aan persoonlijke onzekerheid of juist leren echt achterover te leunen. Op anderen vertrouwen. Meer secuur te zijn in het kiezen van de werkomgeving waardoor jouw specifieke talenten goed tot hun recht komen.

1 gemeenschappelijk thema zie ik wel, het leidt vaak tot overbelasting en het bijstellen van de ambitie in werk naar beneden. Ook omdat het thuis dan ook ‘perfect’ moet lopen.

Belangrijk genoeg om te onderzoeken, het kan goed zijn dat jij jezelf niet als perfectionist herkent, omdat het volgens jou nooit perfect is!

Perfectie stelt zich vaak verdekt op. Je rommelt op jouw manier maar denkt dat het anders moet. Beter, mooier, netter, strakker, sneller, efficiënter, lekkerder, gezonder, opvallender, stijlvoller, schoner, intelligenter, nou vult u maar aan!

  • Is perfectionisme voor jou een herkenbaar thema?
  • Ben je veel met het creëren van het perfecte plaatje in je hoofd bezig?
  • Teleurgesteld als het anders loopt?
  • Ontmoedigd als de verwachting niet uitkomt?
  • Door blijven duwen om het toch te halen?
  • Er niet eens aan beginnen?

Plezier is belangrijker dan perfectie. Perfectie geeft maar heel kort plezier. Want het is nooit klaar. Ik kijk graag met je naar het onderliggende patroon en hoe los te laten.

Eigenwijze en ontspannen groet van mij,

Fabiola

 

Deze website gebruikt cookies...

Meer lezen

Wij gebruiken alleen cookies die nodig zijn voor het functioneren van de site en waarmee we de inhoud zo goed mogelijk op onze klanten kunnen afstemmen. Meer gegevens vind je in ons privacybeleid.