to the top till you drop

blog to the top

To the top till you drop

Met mijn dochter naar de orthodontist. Daar een controle en daarna even de stad in. Gezellig. Dat betekent wachten. Ik  ga  aan de leestafel zitten. Dit keer lag er een glossy magazine ‘ Noord Hollandse zakenvrouwen’. Er stonden interviews in met vrouwen die erin geslaagd waren hun onderneming succesvol te laten zijn. Of een leidinggevende positie hebben binnen een bedrijf.

Wat viel mij nou op:

In ALLE interviews kwam meerdere keren naar voren dat de vrouwen erg hard hadden moeten werken, knokken en afzien voor dit resultaat. Eén in het bijzonder is me bijgebleven.Deze mevrouw predikte dat je bereid moet zijn om heel hard te werken. Zij draaide wel weken van 7 dagen en 18 uren per dag. En ze moest drollen eten. Daar schrok ik wel een beetje van.

Ik snapte het wel en niet. Omdat ik er direct een beeld bij had en bijna een vieze smaak in mijn mond, wilde ik er niet te lang bij stilstaan. In de stad zouden we namelijk nog wat lekkers gaan nuttigen. Later in de week stond ik er wel bij stil. Ik las het namelijk weer in een aantal artikelen van een vrouwen maandblad. Ook in een ondernemersblad voor vrouwen komt dit steeds weer naar voren. Voor het boek ‘zakenvrouw van het jaar’ interviewt men bijna alle vrouwen die zakenvrouw van het jaar zijn geweest en ook daar komt het aan de orde. Veel opofferen, dan kun je trots zijn op jezelf. Er zijn ook verhalen die hier nuance in aan brengen en deze vrouwen waren dus ook succesvol!

Het gaat hier niet om een beetje door werken. Als je in staat bent om je werk boven alles te stellen ben je op de goede weg. Blijkbaar is deze overtuiging erg hardnekkig. Dezelfde dochter waar ik het artikel mee begon, valt het ook op. Op school wordt hard werken erg gewaardeerd. Als het je aan komt waaien moet je eigenlijk gaan voor een hoger niveau. Er uit halen wat er in zit. Zij zegt: ’ Maar dat doe ik ook. Ik haal er van alles uit. Ik kan naast school met leuke mensen omgaan, dingen ondernemen die ik prettig vind en na blijven denken over waar ik naar toe wil groeien. Ik wil niet alleen zeggen dat ik IETS bereikt heb, ik wil zeggen dat ik een leuk leven heb en ga bereiken wat IK wil.’

Dus: om ergens te komen en te blijven is hard werken geblazen! Dat lijkt me een overtuiging. Je bent geen robot.

Daarnaast vind ik het geen handige marketing strategie om dat te blijven verkondigen als dé manier om hogerop te komen. Je zou er talenten mee af kunnen schrikken die ook nog een leven willen naast hun baan.  Als mensen er voor kiezen om 7 dagen per week 18 uur beschikbaar te zijn voor werk is dat zeker hun goed recht. Ergens vol voor gaan kan heel inspirerend zijn. Dat blind projecteren op werknemers die ambities hebben is niet handig en bedrijven kunnen met deze rechtlijnige visie talenten mislopen.

Mensen kunnen door deze verwachting hun ambitie terugschroeven. Zij willen zich ook inzetten voor anderen. Dat kan het gezin zijn, ouders, vrienden, sociale doelen en noem maar op. Dat doen ze met de kwaliteiten die binnen bedrijven ook nuttig en zinvol zijn.  Met de overtuiging dat succes altijd hard werken betekent, kan de weg blokkeren. Het zou ook kunnen om meer accent te leggen op kwaliteiten en talent.

Dan leg je de loyaliteit bij jezelf en blijft uit de ratrace. Bij de vraag om alles uit je handen te laten vallen voor een functie loop je het risico dat de loyaliteit te veel bij het bedrijf komt te liggen. Dat geeft bijna altijd gedonder, dat weet ik uit de tijd dat ik me met re-integratie van zieke werknemers bezighield. Ik leer mijn klanten dat ze hun loyaliteit altijd voor zichzelf kunnen houden en vanuit die positie krachtig zijn voor hun (werk)omgeving.

Met inspirerende groet,

Fabiola

 

Deze website gebruikt cookies...

Meer lezen

Wij gebruiken alleen cookies die nodig zijn voor het functioneren van de site en waarmee we de inhoud zo goed mogelijk op onze klanten kunnen afstemmen. Meer gegevens vind je in ons privacybeleid.