Spring niet van de klif en laat je ook niet duwen.

De boel staat in brand op het werk. De schroeiplekken staan al op je huid.  Jij voelt de druk om iets te doen. Ander gedrag laten zien dan normaal is voor jou. Dat meer van je vraagt dan je hebt op dat moment. Het voelt alsof je van de klif moet springen terwijl je niet weet hoe diep de afgrond is.

Uit je comfortzone geslingerd worden levert soms een heel mooi resultaat op. Het leven doet dat soms met je. Maar in de dagelijkse gang van zaken is het een gespannen methode die je basis stress hoger houdt dan goed voor je is.

Gedwongen door omstandigheden of iemand anders in je werksituatie om iets te doen waar je niet achter staat of waar je geen zicht hebt op de gevolgen voor jou. Als een afgrond te diep is raak je gewond. Daar zit jij mee. De rest gaat gewoon verder.

Je gedwongen voelen iets te doen en waar druk op wordt gezet. Je moet Nu beslissen. Men moet het NU weten. Anders gaat het Nu mis. Jij moet het Nu rechtzetten, oplossen of afhandelen.

Je hebt er nog niet over na kunnen denken. Je overziet het nog helemaal niet.
Wat is er nodig? Is het wel nodig? Wat heb jij ervoor nodig?
Is dat tijd? Informatie? Hulp?

Jij kan doen wat jij kan doen. Een duwtje uit je comfortzone zou best kunnen maar ook niet voor iedereen. Ben je gevoelig? Dan is tijd nemen altijd een goed idee.

Op sommige werkplekken kan het een soort van normaal worden om druk te zetten. Voor je het weet raak je daarin meegesleept. Vind je dat je dit aan moet kunnen. Ver uit je comfortzone gaan lijkt de manier om mensen te laten groeien en ontwikkelen. Toch zijn mijn ervaringen met mensen dat het beter en duurzamer is als je de comfortzone leert op te rekken.

Vraag je altijd af of het ‘verzoek’ wel redelijk is. Welk verhaal er ook bij verteld wordt.
Waardoor het lijkt of iedereen het wel aankan en slappe, domme, truttige en vul maar aan,  jij niet.

Dat vraagt  ook ander gedrag dan je geneigd bent te laten zien. Nee zeggen of niet direct ja, tijd nemen, een ander voorstel doen. Gedrag waar jij gezond bij blijft.

Spring niet van die klif. Zorg voor een parachute of ga weg bij de rand. Ook als anderen het wel doen om welke reden dan ook.

Met die parachute of een andere route die niet langs de afgrond loopt kan ik je helpen. Oprekken van je comfortzone. Meer durven vanuit een stabiele basis.

Want jij wilt nog langer mee.

STA STERKER OP JE WERKPLEK

Download gratis De 7 Tips bij werksores