Vals plat. Waarom jij niet merkt dat je uit balans raakt.

Vals plat is een term uit de wielersport, waarmee een deel van een parcours wordt aangeduid dat ogenschijnlijk horizontaal – dus gemakkelijk – lijkt te verlopen maar in werkelijkheid een (verraderlijk) stijgings- of dalingspercentage vertoont. Het is dus een vorm van optisch bedrog.

Je doet graag wat je doet en je doet het goed. Wanneer je werkt heb je er zin in  en het loopt meestal soepel met hier en daar een uitdaging. Werk is op tijd af. Iedereen tevreden en jij voldaan.

Langzamerhand is het meer tobben. Je snapt niet goed waar dat aan ligt. Alles wat je aanpakt kost meer tijd. Er lijkt ook meer werk te zijn. Toch is het business as usual om je heen.

Het zal wel aan jou liggen dus je gaat er nog extra tegenaan. Vaker vermoeid en minder ontspannen.  Afkeurend naar jezelf omdat je vindt dat je achterblijft, niet echt opschiet. De vaart is eruit.

Soms wordt er geleidelijk aan meer van je gevraagd. Je staat er niet bij stil en het management ook niet. Er kan nog wel wat bij. Taken veranderen maar ja, het is niet veel meer werk dan eerder. Het is veel maar het is soms ook  wat rustiger. Ik krijg hier best veel vrijheid. Mag mijn werk en tijden zelf indelen.  Bagatelliseren maar…

Ook Omstandigheden kunnen heel langzaam veranderen. Wat eerst een leuke collega leek blijkt toch steeds een grotere uitdaging te zijn voor je, Je manager die toch steeds net wat korter door de bocht gaat.

Verandering in je privé omgeving.  Bijvoorbeeld de mantelzorg gaat toch meer van je vragen. Je relatie loopt stroever, je kinderen hebben je meer nodig, een goede vriendschap valt weg of anderszins verlies in je leven.

Het vliegt allemaal niet uit de bocht en toch gaat het meer en meer aan je hangen. Je gaat steeds meer tegen een helling op maar alles lijkt op dezelfde horizontale lijn te liggen.
Omdat de wereld gewoon door lijkt te draaien sta je er zelf ook niet op tijd bij stil.
Anderen zullen ook wel van alles meemaken en gaan ook door toch?

Maar waarom neem je de ander als meetlat? Als jij minder goed gaat mag je daar aandacht aan besteden.

Ook de hele organisatie kan vals plat gaan. Meer werk doorspelen naar hetzelfde personeel wat eerder al redelijk de handen vol had. Als iedereen doet alsof er niets aan de hand is en jij voelt je te belast kun je daar zelf verantwoording voor nemen. Door het op te merken en het serieus te nemen. De versnelling aan te passen of een afslag nemen die wel waterpas ligt.

Als je het lastig vindt om dit boven water te krijgen of twijfelt hoe dit aan te pakken help ik je graag.  Ik bied ook kort en krachtig aan. Vaak is er snel helderheid te krijgen en daarmee ook een richting naar verlichting. Naar werksoresvrij en eigen wijs werken.

Fabiola Koopmans

 

STA STERKER OP JE WERKPLEK

Download gratis De 7 Tips bij werksores